Peterborough Building Consulting LLC
pbbheaderleft3

 

----

pbbheaderright3
- Remodeling Restorations New Homes -
--- ---
pbbcolumncap_left -- pbbcolumncap_right
 
 
Awards and Citations
cornerstoneaward

4 Time Recipient
The Cornerstone Awards are presented yearly to recognize excellence in the building industry. The professionals that are members of the Home Builders and Remodelers Association of New Hampshire are encouraged to enter their best work to be judged by a neighboring Home Builders Association.


find our more about this prestigious award



Specialty Custom Finish Work Gold Winner 2009

click to view fullsize image

goldwinner2009

goldwinner2009

This $2M new single family custom home included extensive custom finishes and custom woodworking. To accurately convey the details of what they wanted, before the project started, the homeowners made arrangements for the builder to travel with them to visit homes where the elements already existed. Elements of the custom finish work in this extensive project include ceilings, mantels, display stands, shelves, molding, built-ins, walkin closets, a distinctive wine rack. The finest piece of personalization provided by this builder would likely go unnoticed by the untrained eye – elliptical-shaped stair rails.

The ceilings in the home involve interesting features. In the great room, master bedroom, and master bathroom, custom pine planks form symmetrical designs. These ceilings replicate similar rooms from their home in Sweden. The ceiling in the library highlights a solution provided by only a skilled craftsman. Through careful measuring and precise assembly, the cherry coffered ceiling conceals both a fire suppression system and a surround sound system, rendering them nearly invisible.

There are five pine mantels in this house, located in the great room, sitting area, playroom, master bedroom, and kitchen. Each mantel is custom built and is uniquely designed to fit its location.

Sturdy, custom wood stands were crafted to support and prominently display heavy jade statues throughout the home. Custom cherry shelving and custom-cut molding adorn both the library and the dining room, from the floor to the ceiling. To draw attention to various artifacts on display on the shelves of the dining room, special lighting was incorporated into the wood, and glass doors were added for protection. Scattered throughout the house, built-in cabinets and window seats add to the character of this home. Multiple custom closets designed specifically for the owners add storage space.

An unusual element added to this home is a walk in library. With thousands of books to store within the home, although functioning as additional storage beyond the great room library and formal library, this area also features custom shelving for an appealing look.

In the basement, a custom wine rack was fashioned to hold a vast array of wines.

Adding to the appeal of the home, the main staircase features beautiful rails uniquely fashioned into an elliptical shape. Adding finish work of such intricate detail to this home enhances its overall beauty and sense of extraordinary quality. The residence clearly communicates an air of style and grace desired by the owners.


 

 

Residential Remodeling Bronze Award Winner 2009

click to view fullsize image

bronzewinner2009

 

The family living in this outdated cape wanted to open up their confined interior, accommodate a more interactive lifestyle, allow for adaptable, multipurpose spaces for a growing family, and simultaneously refresh the first floor with a progressive look.  The project’s focal points include updating an antiquated kitchen, opening up the first floor living area to include a new living room, adding a second floor master suite, providing better safety elements, rejuvenating tired floors, and customizing the home with a few personalized features.

With the goal of completing all renovations between the school years, this four month project began with the kitchen remodeling.  Transitioning a crowded space into a more functional area required thoughtful planning and a significant redesign.  Opening the confined and awkward floorplan to add a livingroom adjacent to the kitchen met the homeowner’s needs of providing a space where the family could relax together, and friends could gather.  Also fitting the family lifestyle, the project included renovating the space over the garage to create a three bedroom suite, including a livingroom, bathroom, and deck overlooking the pool, paddock, and backyard.  All of the new bedrooms, and the existing bedrooms were updated for fire egress.

The homeowners chose to remain the house at times while the project was in progress, complicating construction efforts. Tight management of the timing of the crews within the presence of the family was necessary to best accommodate each phase of the project.  Accurate scheduling and working cohesively to meet deadlines helped to achieve total client satisfaction.  As an example, allocating ample time for the flooring professionals to refinish the floors, as well as providing time for the polyurethane to dry to perfection was critical.  Any delays would have jeopardized access to flooring companies also on deadline to complete school projects prior to the fall session.   

The synchronization was smooth, enabling time to add intricate detailing in the master suite.  The dividing wall between the master bedroom and bathroom includes a see-through fireplace.  The bathrooms walls contain an exceptional arrangement of specialty tiles, meticulously installed.

 

A unique feature of this remodeling job included removing two antique stained glass windows from the client’s father’s estate for transfer to this new residence.  After designing custom frames, adding protective lexan covers and determining the ideal locations within the master bedroom and the primary first floor bathroom, these sentimental ornaments now adorn the walls of this flawless renovation.

 

 

New Construction Bronze Award Winner 2009

click to view fullsize image

bronzewinner2009

 

Targeting occupancy in February, this six month construction project is an ideal choice for this category and best in show!  Feature rich, this house required the skills of a NAHB professional.  These detail-oriented clients wanted the home to match to how they live, and depict their impeccable style, “understated elegance, not extravagance”.   Leveraging a design that clustered the rooms they use most frequently – a kitchenette, great room, library, bedroom and bathroom, this house is customized for livability specifically for them. By design, moving across the foyer to the library or sunroom, into the living or dining rooms, or up to the sitting room, feels like an escape.

Selecting the right vendors, products and processes, were critical in transitioning complicated construction to a model of perfection.  Zipguard, an innovative roof sheathing system, expedited and tightened the frame. The project included optima blown in cellulose insulation (ceilings at R28, walls at R23), wood framed engineered lumber, all hardwood floors, multiple built-ins through the hallways and under some windows – seats under others, comprehensive fire suppression system, whole-house audio, central vacuum, five uniquely designed and custom built pine fireplaces, towel warmers, a chandelier on a power lift, and automatic generators.    

Earning a 5Star+ Energy Rating, 8 heating zones, including 3 radiant floor zones, 6 cooling zones, this house has programmable thermostats and two strategically located hot water storage tanks increasing efficiency.  

The focal point of the house, the “work room”, which combines their home office and stately library, is warmed by a Jotül wood stove under a custom pine plank ceiling.  The kitchen floors have wood inlays within the tile.  The custom floor to ceiling shelves in the dining room, topped with custom-cut crown molding, display collectibles in spotlights behind custom glass doors.  The sunroom offers custom windows for a 180º view.   

An oversized bay window provides warm ambient light in the formal library.  Floor to ceiling shelves are capped with custom-cut crown molding. A cherry coffered ceiling veils a surround sound system and a sophisticated fire suppression system, installed to protects the abundant book collection.  Hoping to instill the love of reading in their grandchildren, Barbar adorns a lower level playroom complete with a ping pong table and a trampoline.  From here, sliding glass doors lead to an oversized slate patio framed by columns and luscious herb and cutting flower gardens, further beautified by a mermaid statue.    

Peterborough Building came in on time and on budget.

 

A unique feature of this remodeling job included removing two antique stained glass windows from the client’s father’s estate for transfer to this new residence.  After designing custom frames, adding protective lexan covers and determining the ideal locations within the master bedroom and the primary first floor bathroom, these sentimental ornaments now adorn the walls of this flawless renovation.

 

 


 

Peterborough Building Consulting LLC - Member Supporter

nahb2010 nahbra_logo hbranh energystar
nahbgreen

--
pbbcolumncap_leftbtm03 -- pbbcolumncap_rightbtm03